Köpguide: Träningsbänk

Att välja bänk är en relativ lätt process.

Det finns flera olika typer av bänkar såsom platt bänk, höj- och sänkbar bänk och bänkar med tillhörande stativ för din skivstång.
De övningar du kommer göra främst är förmodligen bänkpress, axelpress och eventuellt några inverterade övningar. I denna guide kommer vi titta närmre på de två vanligaste som är den fast platta bänken och den mer funktionella höj- och sänkbara bänken.

 

Platt träningsbänk

Vanligtvis är den platta träningsbänken mindre storlek samt betydligt billigare i jämförelse med en flexibel höj- och sänkbar bänk. Fördelen med en platt gymbänk är att den inte har några rörliga delar och har oftast starkare svetsfogar och du betalar inte lika mycket för en platt träningsbänk med samma maxvikt som en justerbar träningsbänk.

 

Höj- och sänkbar träningsbänk

Dessa bänkar passar perfekt för hemmaträning då du enkelt kan justera ryggstödet för fler övningar. Maxvikten för dessa bänkar är oftast inte lika hög som platta träningsbänkar då de innefattar fler rörliga delar som inte alltid håller bra kvalité. Köp därför inte det allra billigaste då det tummas på kvalité och i sin tur maxvikt samt stabilitet som är viktigt när du börjar lasta på mycket vikt. Dessa träningsbänkar kan sänkas lägre än horisontalt läge för att komma åt andra muskelgrupper. Om du vill göra dessa övningar bör du kolla efter en bänk med benstöd som du kan låsa fast fötterna för att motverka att du glider ner under på bänken övningen.

 

Köpråd

När du köper din bänk är kanske det allra viktigaste att veta hur mycket vikt den är tillverkad för att tåla. Var noga med att hitta en bänk som tål mer än din kroppsvikt och det du maxar i bänkpress. Tänk även på att du kommer öka i träningsvikt.

Vissa träningsbänkar är högre än andra och det kan därför vara en anledning att kolla upp vad du använder idag så du slipper sitta på tå eller inte når ner till golvet med benen.

Handla träningsbänkar här

eller läs fler köpguider

ViktskivspecialistenKöpguide: Träningsbänk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *